Move/copy/rotate
- Opstarten: via Ribbon Expresstools panel Modify of door het intypen van Mocoro op de commandline.
- Werking: Laat u meerdere bewerkingen uitvoeren op een en dezelfde selectie. U selecteert het commando en daarna de objecten. Vervolgens geeft u een basepoint op en u kunt daarna gebruik maken van de commando's move, copy, rotate en scale tot u op <enter> drukt voor exit. Het is mogelijk om tussendoor het basepoint aan te passen.
- Opstarten: via Ribbon Expresstools panel Modify of door het intypen van Mstretch op de commandline.
- Werking: Geeft u de mogelijkheid om meerdere crossing windows of crossing polygons te gebruiken om uw selectie te maken voor stretchen. Dit is achterhaald, het stretch-commando van AutoCAD kan dit nu zelf ook.
- Opstarten: door intypen van Copym op de commandline.
- Werking: Hiermee kopieert u meerdere objecten met de mogelijkheid van het gebruik van repeat, array, divide en measure.
Commando's:
- Repeat: u gebruikt de laatste kopie met dezelfde offset afstand.
- Divide: u gebruikt het commando divide maar dan voor elementen (het AutoCAD-commando divide werkt alleen met punten of blocks). In dit geval kiest u een beginpunt en een eindpunt en de functie verdeelt het opgegeven aantal geselecteerde elementen met gelijke tussenruimten. U kunt dus niet zoals bij divide in AutoCAD een polylijn selecteren om de elementen over te verdelen.
- Measure: u gebruikt het commando measure maar dan voor elementen (het AutoCAD-commando measure werkt alleen met punten of blocks). In dit geval kiest u een beginpunt en een eindpunt en de functie plaatst de geselecteerde elementen tussen die 2 punten met een vooraf opgegeven tussenruimte. U kunt dus niet zoals bij measure in AutoCAD een polylijn selecteren om te de elementen op uit te zetten.
- Array: Als u voor de optie array kiest kunt u weer kiezen uit de opties measure of divide of u kiest voor de optie pick (dynamic). Als u voor de laatste mogelijkheid kiest dan geeft u een hoek op voor de array en een punt voor de afstanden tussen rijen en kolommen en verschijnt er een raster waar op u naar keuze elementen kunt plaatsen. U wordt 'gedwongen' om de elementen op een rasterpunt te plaatsen. In onderstaand voorbeeld is gekozen voor een array onder een hoek van 15°, u ziet dat de x- en y-as gekleurd worden weergegeven.
- In het geval dat u kiest voor measure dan geeft u een rechthoek op die de functie dan vult met objecten. Hiervoor wordt een hoek gevraagd waaronder de array getekend moet worden en een punt om de offsets voor de rows en columns op te geven. Ook hier verschijnt weer een raster, maar nu geeft u de tweede hoek van de rechthoek aan waarbinnen de array moet komen. In het geval van divide wordt ook een hoek gevraagd, maar vraagt de functie daarna om een tweede hoek om de rechthoek aan te geven die gevuld dient te worden. Als laatste dient u het aantal kolommen en rijen op te geven.
- Opstarten: via Ribbon Expresstools panel Modify (klik op het pijltje naast Modify voor het uitklappen van het panel) of door het intypen van Flatten op de commandline.
- Werking: Verwijdert de z-waarden van 3D-elementen. En maakt dus een 2D-tekening van uw 3D-tekening. Hierbij wordt gekeken vanuit het actieve aanzicht. Indien nodig wordt hiervoor een tijdelijke UCS aangemaakt.
- Opstarten: via Ribbon Expresstools panel Modify (klik op het pijltje naast Modify voor het uitklappen van het panel) of door het intypen van Clipit op de commandline.
- Werking: Dit is een uitbreiding van de functie Clip. Waar Clip alleen gebruik maakt van lijnen om xrefs en images te clippen, kan Clipit ook bogen gebruiken. Hoe precies de bochten gevolgd worden kan ingesteld worden (hoe lager de foutmarge (maximum allowable error distance for resolution of arc segments) hoe mooier, maar wel zwaarder voor de computer).
- Opstarten: via Ribbon Expresstools panel Modify (klik op het pijltje naast Modify voor het uitklappen van het panel) of door het intypen van Exoffset op de commandline.
- Werking: Dit is een uitbreiding van de functie Offset. U kunt hier elementen meerdere malen offsetten (tegenwoordig ook mogelijk in Offset), maar ook regelen dat het element dat ge-offset is op de huidige laag terechtkomt in plaats van op de laag van het origineel.
- Opstarten: via Ribbon Expresstools panel Modify (klik op het pijltje naast Modify voor het uitklappen van het panel) of door het intypen van Shp2blk op de commandline.
- Werking: Dit is een heel eenvoudige manier om shapes in de tekening om te zetten naar blocks. U selecteert een shapes in de tekening en geeft de naam van het nieuwe Block. (U ziet nog een melding langs komen dat er een blockdefinitie verwijderd wordt, maar dat kunt u negeren. Dat is een tijdelijk Block welke aangemaakt wordt om de omzetting te kunnen doen.) Dat waren dan al de functies in het Modify-panel, maar er zijn er nog 2 die alleen via de commandline te bereiken zijn.
- Opstarten: Door het intypen van Extrim op de commandline.
- Werking: Voor het trimmen van veel elementen tegelijk. Hiervoor selecteert u een polylijn, lijn, cirkel, boog, ellips, plaatje of een tekst om als snijlijn te gebruiken. Daarna kiest u met uw muis de kant waar getrimd dient te worden en alle elementen die het object snijden worden in één keer getrimd.
- Opstarten: Door het intypen van Mpedit op de commandline.
- Werking: Voor het uitvoeren van het pedit-commando op meerdere polylijnen tegelijk. Sinds de functie pedit in AutoCAD aangepast is met de mogelijkheid om Multiple te kiezen bij aanvang is deze functie overbodig geworden.
De volgende keer wordt het panel Layout van de Express Tools toegelicht.